Poza ofertami wyświetlanymi na tej stronie dysponujemy także innymi propozycjami.
Zapytaj o najlepszą ofertę dla Ciebie!
Kod oferty: FTR 342892/37
Wypełnienie formularza rezerwacji wstępnej nie wiąże się z żadnymi kosztami. Nasz konsultant skontaktuje się z Państwem w celu potwierdzenia rezerwacji.
SEUL – JEONJU – ŚWIĄTYNIA HAEINSA - GYEONGJU - BUSAN – SEUL
Dzień 1.
Zbiórka na lotnisku w Warszawie, wylot do Korei Południowej.
Dzień 2. Seul.
Przylot do Seulu, spotkanie z lokalnym przewodnikiem, transfer do hotelu na pozostawienie bagaży. Kulinarną przygodę tego dnia rozpoczniemy od wizyty na jednym z największych koreańskich targów - Namdaemun Market, na którym można skosztować rozmaitych lokalnych potraw, a także zaopatrzyć się niemal we wszystko - ubrania, pamiątki, biżuterię czy elektronikę. Dalej udamy się na najstarszy targ w stolicy - Gwangjang. Będzie to okazja do spróbowania tradycyjnych przysmaków kuchni koreańskiej. Zatrzymamy się tutaj przy słynnym stanowisku z m.in. marynowanymi w soi krabami i ciętym nożem makaronem, przedstawionym na platformie Netflix w serialu „Street Food: Azja”. Na koniec dnia kolacja w iście koreańskim stylu - smażony chrupiący kurczak (Korean Fried Chicken) w asyście zimnego lokalnego piwa, czyli chimaek. Początki chimaek sięgają lat 70. XX wieku, kiedy to w Korei Południowej nastąpił prawdziwy boom na smażone kurczaki. Wraz z rosnącą popularnością barów z piwem mieszkańcy zaczęli łączyć te dwa smaki, tworząc wyjątkową kombinację. Przejazd do hotelu, nocleg.
Dzień 3. Seul - Jeonju.
Po śniadaniu opuścimy Seul i wyruszymy do stolicy prowincji Jeolla Północna, miasta Jeonju. Po przyjeździe lunch (napoje dodatkowo płatne) w znanej lokalnej restauracji serwującej dania z makaronu. Z początku miejsce to było zwykłym stoiskiem z jedzeniem, jednak unikatowy smak podawanych dań uczynił z restauracji wizytówkę miasta. Po południu zwiedzimy reprezentacyjny park miejski Deokjin, w którym wiosną podziwiać można przepiękne kwiaty lotosu. Kolejnym punktem programu będzie wizyta w Jeonju Choco Pie Experience Center, w którym poznamy historię i sposób produkcji słynnego ciasta czekoladowego. Weźmiemy także udział w zajęciach, podczas których będziemy mogli przygotować własne ciasto. Dalej udamy się do wioski Jeonju Hanok Village, w której zachowana została historyczna zabudowa małych domków z drewna i cegły, zwanych hanok, z pięknymi dachami i zdobieniami. Czas wolny. Nocleg w tradycyjnym hanoku, który pozwoli nam poznać jego unikalną architekturę "od środka". Najbardziej fascynujący jest wewnętrzny system, który zimą zapewnia najprawdziwsze ogrzewanie podłogowe, a latem naturalnie schładza pomieszczenie. Obecnie, dla zamożnych mieszkańców Korei Południowej, hanoki są symbolem elegancji i luksusu.
Dzień 4. Jeonju - Sunchang Gochujang - Góra Gangcheon - Jeonju.
Po śniadaniu wykwaterowanie. Czas wolny na samodzielne zwiedzanie miasta. Dalej pojedziemy do wioski Sunchang Gochujang na lekcję przyrządzania i degustację tradycyjnej czerwonej pasty z ostrą papryką - gochujang. Lunch (w cenie, napoje dodatkowo płatne) w lokalnej restauracji. Po obiedzie udamy się na spacer u podnóża góry Gangcheon, w której dolinach znajdują się liczne kaniony i wodospady o krystalicznie czystej wodzie. Na kolację (napoje dodatkowo płatne) odwiedzimy najsłynniejszą restaurację z bibimbap w Jeonju. Bibimbap jest reprezentacyjnym koreańskim daniem na bazie ryżu, jajka i warzyw z dodatkiem pasty gochujang, występującym w wersji z mięsem lub wegetariańskiej. Tutejszy bibimbap jest tak dobry, że został uznany za niematerialne dobro kulturowe. Przejazd do hotelu w Jeonju, zakwaterowanie, nocleg.
Dzień 5. Jeonju - Świątynia Haeinsa.
Dzień pełen wrażen rozpoczniemy śniadaniem z kongnamul gukbap - zupą z kiełków soi z ryżem oraz dodatkami. Następnie przejedziemy do malowniczo położonej buddyjskiej świątyni Haeinsa. Ta jedna z najbardziej znanych koreańskich świątyń słynie z przechowywanego w niej skarbu – „Tripitaka Koreana”, unikalnego zbioru pism buddyjskich zapisanych na 81 341 drewnianych tabliczkach. Tripitaka Koreana stanowi najbardziej dokładny i kompletny zbiór traktatów, praw i pism buddyjskich, jaki przetrwał do naszych czasów. Na miejscu zapoznamy się z życiem i praktykami medytacyjnymi mnichów. Kolacja na bazie kuchni roślinnej, zgodnie ze zwyczajami klasztornymi. Nocleg spędzimy w pokojach gościnnych świątyni, dzięki czemu będziemy mieć niepowtarzalną okazję do uczestniczenia w życiu klasztoru buddyjskiego. Największą magię tego miejsca można poczuć, gdy wieczorem bramy klasztoru zamykają się, a mnisi wychodzą na modlitwę.
Dzień 6. Świątynia Haeinsa - Gyeongju - Busan.
Poranna medytacja. Po śniadaniu wykwaterowanie i przejazd w stronę wschodniego wybrzeża Korei, do wpisanego na listę UNESCO miasta Gyeongju, dawnej stolicy królestwa Silla. Na początek udamy się do buddyjskiego klasztoru i kompleksu świątyń Bulguksa, uważanych za arcydzieło koreańskiej architektury. Największe atrakcje klasztoru stanowią kamienne pagody, Most Błękitnej Chmury oraz posągi Buddy z brązu. Następnie zobaczymy: Daereungwon - kompleks grobowców królów, królowych i szlachty z dynastii Silla, wcześniej funkcjonujący jako park miejski. Czas wolny na zakupy lub herbatę w tradycyjnej herbaciarni na jednej z głównych ulic miasta - Hwangnidan-gil. Lunch z bulgogi - smażoną wołowiną z warzywami (napoje dodatkowo płatne). Dalej przejazd malowniczą drogą Dalmaji do miejscowości Busan (ok. 1h) - największego miasta portowego w Korei Południowej. Po drodze przystanek na zwiedzanie położonej na urwistym zboczu nad brzegiem oceanu świątyni buddyjskiej Haedong Yonggungsa. Zakwaterowanie w hotelu, czas wolny lub wspólne wyjście na kolację (za dodatkową opłatą) składającą się z koreańskich szaszłyków jagnięcych z bakłażanem, pierożkami i rozmaitymi przystawkami. Nocleg.
Dzień 7. Busan.
Po śniadaniu zapoznamy się z procesem destylacji makgeoli - tradycyjnego koreańskiego alkoholu destylowanego z ryżu oraz spróbujemy tego unikalnego trunku. Makgeoli, uwielbiany za swój wyjątkowy smak i jedwabistą konsystencję, w przeszłości zyskał ogromną popularność, zwłaszcza wśród tutejszych rolników. Następnie przejedziemy na BIFF Square, którego nazwa nawiązuje do słynnego corocznego festiwalu filmowego Busan International Film Festival. Jest to popularne miejsce spotkań z licznymi kinami, teatrami, restauracjami i rozmaitymi sklepami. Widać stąd górującą nad tą częścią miasta 120-metrową wieżę "Busan Tower". Na miejscu możliwość zakupów na jednym z tutejszych bazarów. Dalej odwiedzimy Jagalchi - największy targ rybny w Korei i jeden z największych na świecie. W różnych pojemnikach zobaczyć można tutaj niezliczone rodzaje ryb i owoców morza, niektóre występujące tylko w tym regionie. Kolacja nad brzegiem oceanu w restauracji serwującej grillowane małże (napoje dodatkowo płatne). Przejazd do hotelu. Czas wolny lub możliwość wybrania się na plażę Gwangalli, z której roztacza się panoramiczny widok na podświetlony diamentowy most Gwangan. Nocleg.
Dzień 8. Busan - Seul.
Po śniadaniu transfer na dworzec kolejowy w Busan i przejazd (ok. 3h) pociągiem do Seulu. Po przyjeździe czas wolny lub wspólne odkrywanie uroków jednej z głównych handlowych, kulturowych i turystycznych dzielnic Seulu - Myeongdong. Dzielnica słynie przede wszystkim z nocnego targu z ulicznym jedzeniem, na którym spróbować można niecodziennych przekąsek. To także prawdziwy raj dla fanów zakupowego szaleństwa! Będąc w Myeongdong warto udać się do tutejszej Katedry – katolickiej świątyni w gotyckim stylu, która jest jednym z najpiękniejszych tego typu miejsc w Korei. Wieczorem wspólnie udamy się do tętniącej życiem dzielnicy Hongdae na kolację w lokalnej restauracji serwującej dania z prawdziwego koreańskiego grilla (korean bbq, napoje dodatkowo płatne). Każdy będzie miał okazję przyrządzenia potraw na własny sposób. Powrót do hotelu, nocleg.
Dzień 9. Seul - Polska.
Śniadanie. Czas wolny, transfer na lotnisko w Seulu i powrót do Polski
UWAGA: Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie. W zależności od wielkości grupy przejazdy w Seulu mogą być realizowane minibusem/autokarem.
UWAGA:
Niniejsza oferta objazdowa nie jest dostępna dla dzieci poniżej 5 roku życia, ze względu na brak udogodnień w trakcie programu zwiedzania, intensywność zwiedzania, odmienność klimatyczną, stref czasowych, zwyczajów i kuchni. W przypadku zainteresowania wyjazdem z dziećmi, w tym poniżej 5 roku życia, zachęcamy do zapoznania się z innymi naszymi ofertami.
w jęz. polskim
Obywatele polscy podróżujący do Korei Południowej w celu turystycznym na okres do 90 dni zwolnieni są z obowiązku posiadania wizy.
* Poprawność udogodnień zawsze weryfikuj z opisem hotelu